Održana treća po redu manifestacija „Kosmajski kazan“ u Pružatovcu

Bibli

U selu Pružatovac održana treća po redu manifestacija „Kosmajski kazan“ koja je okupila više od petsto posetilaca koji su imali priliku da uživaju u tradicionalno pripremljenoj hrani i piću malih proizvođača iz Kosmajskog kraja i bogatom kulturno-umetničkom programu.

„Treća po redu manifestacija „Kosmajski kazan“ okupila je veliki broj posetilaca i mi sada sa sigurnošću možemo da kažemo da se u Pružatovcu stvara tradicija. Bilo je za svakoga po nešto – od specijaliteta u kazanima kao što su pekmez, kompot, domaća rakija, tradicionalni srpski proizvodi sir i med, kao i vrući Bibli domaći čvarci. Ponosni smo i srećni što je manifestacija „Kosmajski kazan“ postala simbol Pružatovca i nezaobilazni deo kulturno-umetničkog programa opštine Mladenovac“, izjavio je Gregor Guberinić predsednik orgnizacionog odbora manifestacije „Kosmajski kazan“ u Pružatovcu kraj Mladenovca.

Gospodni Guberinić istakao je da je manifestacija „Kosmajski kazan“ organizovana u dvorištu kompanije „Bibli“ sa ciljem da se dodatno oživi selo Pružatovac i podseti na stare vrednosti i tradiciju. Dodao je da su ljudi željni druženja, muzike i dobre atmosfere, a tome je dokaz i ova manifestacija koja je okupila ljude iz okolnih sela, kao i iz Mladenovca i Beograda.

Manifestacija „Kosmajski kazan“ je i ove godine okupila veliki broj malih proizvođača hrane i pića pripremljenih prema tradicionalnim recepturama iz Kosmajskog kraja, koji su svoje proizvode prezentovali na oko dvadeset različitih štandova. Na ovogodišnjoj manifestaciji održana je i promocija knjige “Zamišljaj srca”, autorke Marije Đokić iz Pružatovca.

„Naš Pružatovac postao je poznat po čvarcima, a sada slobodno možemo kazati i prepoznatljiv po manifestaciji „Kosmajski kazan“. Mi koji živimo u selu preko pedeset godina nismo ni sanjali da Pružatovac može da dobije svoju manifestaciju na koju može doći toliko naroda. Ovo nas je ujedinilo i okupilo da zajedno spremamo i prikažemo naše specijalitete, uživamo u etno muzici i pokažemo da smo domaćini kakvih nema u celoj Šumadiji“, istakao je Prvoslav Đokić – Prle, jedan od najstarijih meštana sela Pružatovac.

Posetioci manifestacije „Kosmajski kazan“ u selu Pružatovac imali su priliku da uživaju u muzici „Rocher Etno Benda“ i igri kulturno umetničkih društava „Slavko Manojlović” iz Mladenovca i „Ljubomir Ivanović – Gedža“ iz Kovačevca. Pokrovitelj manifestacije „Kosmajski kazan“ je gradska opština Mladenovac.