Rustične pogačice sa Bibli pekarskim čvarcima​

Bibli recept

Način pripreme: u pola litre mlake vode dodajte so, smeđi šećer i svež kvasac. Fino umutite smesu i ostavite da odmori na toplom mestu kako bi kvasac nadošao. Testo umesite od smese koju čine brašno,Bibli svinjska mast, kisela pavlaka, malo ulja i već pripremljena voda sa svežim kvascem. Ostavite testo da naraste. Naraslo testo razvijte oklagijom, pa ga zatim premažite vrućom vodom. Pažljivo presavijete testo i ponovo ga premažite vrućom vodom i još jednom ponovite postupak. Tako presavijeno testo ostavite da odmori tridesetak minuta pa ga ponovo razvijte oklagijom i preko njega stavite Bibli pekarske čvarke. Ponovo premazivati i preklapati sve dok ne utrošite čvarke. Na kraju opet razvući testo i iseći pogačice okruglom modlom ili nožem na kvadratiće pa ih premažite žumancem. Tako pripremljene pogačice ostavite da odmore jedno dvadesetak minuta i zatim ih peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene – oko 15-20 minuta. Napomilnjemo da su za lisnatost i mekoću pogačica presudni kvalitetni čvarci i domaća svinjska mast! Uživajte! Vaš Bibli

SASTOJCI ZA 5 PORCIJA:

400g Bibli pekarskih čvaraka
• 1 kg brašna
• 400g Bibli svinjske masti
• 1 sveži kvasac
• 2-3 kašike suncokretovog ulja
• dve kašičice soli
• 200ml kisele pavlake
• Dva žumanca
• Jedna kašičica smeđeg šećera
• Pola litre vode