Svečana dodela nagrade iTQi u Briselu​

Bibli je nakon niza osvojenih priznanja u Srbiji primio prestižnu evropsku nagradu najpoznatijeg svetskog instituta za ocenjivanje hrane i pića – International Taste & Quality Institute Brussels.

Mnogi mediji u Srbiji preneli su ovu vest, koja se između ostalog pojavila i u udarnim dnevnicima RTS-a, RTV-a i Pinka.

Evo kako je sam događaj opisan rečima dopisnika RTS-a iz Brisela:

Ne događa se svaki dan – na svečanoj ceremoniji dodela nagrada, u elitnom društvu proizvođača hrane iz celog sveta, crveni tepih za jedan tradicionalni proizvod iz Srbije.

“Znali smo da imamo jako kvalitetne proizvode, ali smo želeli da dobijemo jednu potvrdu od svetske, renomirane kuće koja se bavi analizom i procenom kvaliteta hrane”, ističe Gregor Guberinić iz kompanije “Bibli”.

Da bi se našli na ovom mestu, čvarci su prošli nezavisnu i strogu analizu žirija u kojem je više desetina kuvara iz raznih evropskih zemalja. Pred sudijama je samo proizvod, bez imena zemalja i proizvođača.

“U toj analizi žiri je gledao i teksturu, i ukus, i miris, i boju tog proizvoda. Na osnovu tih parametara, doneli su ocenu i dodelili nam nagradu, tu jednu zlatnu zvezdu”, objašnjava Guberinić.

 

Loren Vasenhof sa Briselskog instituta za kvalitet i ukus hrane kaže su čvarci dobili jednu zvezdicu, što znači 70 i više poena.

“To je jako dobar rezultat, znači da je proizvod vrlo dobar”, dodaje Vasenhof.

Odnedavno, kompanija iz okoline Mladenovca ima i dozvolu za izvoz u zemlje članice EU. Zvezdica iz Brisela mogla bi da otvori nova vrata za čvarak iz Srbije.

Izvor: RTS