Upoznajte "kralja čvaraka" u Srbiji!​

Bibli

Završio je Prirodno matematički fakultet, potom se 22 godine bavio trgovinom, a onda mu je na pamet pala odlična poslovna ideja – pokrenuo je  proizvodnju čvaraka. Na samom početku, o tome ništa nije znao, ali je zajedno sa svojim saradnicima učio i uspeo. Gregor Guberinić u poslovnu avanturu krenuo je pre tri godine, a danas pored domaćih čvaraka i svinjske masti nudi i razne mesne proizvode od slanine do specijaliteta od konjskog mesa. 

Ideja o nastanku fabrike za preradu mesa Bibli krenula je pre tri i po godine, spontano i od nule.

– Želeo sam da pokrenem proizvodnju hrane. Na početku sam malo o tome znao, ali sam zajedno sa svojm saradnicima učio, kao što i danas to činimo – započinje on priču.

Preduzeće Bibli se bavi preradom mesa i prozvoda od mesa, a ubedljivo najprepoznatljiviji proizvod po kome su čuveni jesu – čvarci.

Bibli uvozi sirovinu najviše iz Nemačke i Holandije, jer samo na taj način može doći do kvalitetne sirovine bez koje nema kvalitetnog proizvoda, kao i do količina koje dnevno iznose 9 tona sa tendencijom rasta.

Frima ima blizu 40 zaposlenih uglavnom iz sela Pružatovac kod Mladenovca.

– Radimo takoreći sa svojim komšijama i to gotovo bez prestanka – u tri smene. Odmaramo samo nedeljom. U periodu najveće tražnje na jesen prošle 2017. godine, zbog povećane potražnje radili smo 52 dana 24 sata dnevno, ali naši radnici se nisu bunili, jer im je svaki sat koji su ostajali prekovremeno obavezno bio plaćen – objašnjava Guberinić.

Pored kvalitetnih proizvoda, Guberinić se hvali i dobrim odnosom zaposlenih prema njegovoj firmi, zbog čega je, kako kaže, želeo da uvede neke pomalo zaboravljene vrednosti, posebno u privatnim firmama.

– Rešili smo da organizujemo ručak za radnike svakog dana. Imamo posebnu trpezariju u kojoj svi zajedno ručamo i kuhinju u kojoj se hrana priprema. Nekada je to bila praksa po firmama, kada se ručalo u fabričkim menzama, a ja sam želeo da to oživim ponovo, tako da smo topli obrok pretvorili u zajednički ručak. Imamo kuvaricu koja svakodnevno priprema ručak za radnike – ističe on.

U takvoj atmosferi ne izostaje ni poslovni uspeh. Proizvodnja je u 2017. u odnosu na 2016. godinu porasla čak za 72 odsto. 

Bibli proizvodi našli su svoj put i do zemalja regiona, pa ih tako ima na tržištu BiH i Makedonije, na policama renomiranih  trgovinskih lanaca.

– Nedavno smo dobili dozvolu za izvoz u EU, a u procesu smo dobijanja dozvole za izvoz na Rusko tržište. Iz tih razloga trenutno širimo proizvodne kapacitete, a to su: Dupliranje kapaciteta u topionici gde se proizvode čvarci i svinjska mast, i izgradnja još jedne hladnjače za duboko zamrzavanje – otkriva Guberinić.

Prema njegovim rečima, dobra okolnost je što je firma locirana u podnožju planine Kosmaj, na svežem vazduhu, u prirodi, na mestu “ruže vetrova”. Proizvodi se tako suše na bukovoj piljevini, u kontrolisanim uslovima, sve je potpuno prirodno.

 – Uspeli smo da spojimo biznis i zadovoljstvo i da oživimo pomalo zaboravljeni ukus proizvoda u kojima smo kao mlađi uživali kod naših baka i deka na selu – pravi domaći ukus – kaže on.

Bombone od mesa

Guberinić kaže da su najpopulariniji i najprodavaniji proizvod njegove firme – čvarci, pa je i akcenat na njih stavljen. Uz proširenje kapaciteta, rešio je i da ubaci malo “kreativnsti” u proizvodnju i da čvarke ubuduće spravlja i sa ukusima. Uskoro će se na tržištu naći i novi proizvodi, a to su ljuti domaći čvarci.

Čvarci su deo naše tradicije, i veoma omiljeni i česti na našoj trpezi. Sa čvarcima treba znati, a ja mislim da smo ih mi doveli gotovo do savršenstva. Postoji poseban tok proizvodnje tokom kog treba da su zadovoljeni mnogi uslovi, od zapremine kazana  u kom se termički obrađuju, do temperature tokom samog procesa proizvodnje, količine  masti, temperature hlađenja i njihovog skladištenja –  nabraja on.

Nama ostaje samo da vam kažemo: Prijatno i da dodamo da su Bibli čvarci bez aditiva, ne sadrže gluten, i da su prihvatljivi i za one koji poštuju hrono ishranu.

Članak je originalno objavljen u časopisu BIZLife